Column: Respect(loos)

Na een lange wintersportvakantie ben ik dan eindelijk terug om toch maar weer een stukje te schrijven. Wat er in een half jaar allemaal kan gebeuren. Alles op een afstandje gevolgd, maar nu ik weer terug ben is het toch gespreksonderwerp nummer 1. “Wat een weertje he” vraagt een voorbijganger. “Wat een weer of niet” vraagt een voorbijganger. “Heb je geen beter weer kunnen meenemen”?. En ga zo maar even door. Nee het is hier allemaal op dit moment niet zo best.

Toch even terugkomen op het feit wat er afgelopen december is gebeurt bij SC Buitenboys. Dit is natuurlijk een flinke klap geweest voor het Nederlandse voetbal. Dit heeft de KNVB natuurlijk aan het denken gezet. “ Hoe gaan we dit oplossen”?, is dit überhaupt wel op te lossen?

De KNVB vroeg eind vorig jaar de aanvoerders, hoofdtrainers en directeurs van alle clubs de verscherpte gedragscode te ondertekenen. Deze code was opgesteld naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Na een storm van kritiek op de arbitrage in Nederland, riep de KNVB onlangs de ondertekenaars weer bij elkaar om hen eraan te herinneren dat er meer respect moet komen in het voetbal. Tsja, kun je dit in een korte periode wel veranderen?

Dat gezeik elke keer over de scheidsrechter is toch ook deze tijd extremer dan ooit. Een scheidsrechter ziet alles maar één keer en hij moet vervolgens in een seconde een beslissing nemen. Bij betaald voetbalwedstrijden gaan trainers, spelers en supporters daarentegen na meerdere keren de herhaling in slow motion te hebben bestudeerd lopen mopperen dat ze bestolen zijn door de arbiter. Het overgrote deel van hen heeft zelf nog nooit de leiding over een voetbalwedstrijd gehad en heeft dus geen idee hoe moeilijk dat is. Bovendien: hoeveel fouten maakt een voetballer gemiddeld per wedstrijd? Mislukte doelpogingen, passes die niet aankomen, tegenstanders uit de rug laten lopen. Mag je dan van een scheidsrechter of grensrechter verwachten dat hij zijn werk de hele wedstrijd foutloos doet?

Ook was op het nieuws dat de KNVB een nieuwe regel heeft ingevoerd. Amateurvoetballers die een gele kaart krijgen, moeten voortaan tien minuten het veld af. Dat is één van de maatregelen die de KNVB heeft genomen om geweld op het veld aan te pakken. De nieuwe regels gaan in juli in. De amateurs uit de A-categorie (topklasse en hoofdklasse) worden voorlopig ontzien.

Misschien is het ook goed om voor aanvang van het seizoen voor alle jeugdspelers, ouders, trainers, leiders en bestuursleden een presentatie te laten zien welke regels bij de club gelden. Worden een van de deze opgestelde regels door wie dan ook overtreden, dan word je hierop aangesproken. Bij de tweede waarschuwing wordt er een sanctie opgesteld. Zo moet je een klimaat ontwikkelen waarbij iedereen de regels kent en je daar ook op aangesproken kunt worden. Regels moeten er zijn, en iedereen moet zich aan deze regels houden!

We gaan ons opmaken voor een respectvol uiteinde van deze laatste weken van verschillende (spannende) competities. Ik laat binnenkort weer van mij horen en laat ik eindigen met een spreuk: “Ook al gebeuren er de laatste tijd rare dingen op aarde, laat de mens nu gewoon volledig in zijn waarde”!

Roy Breukers

Gerelateerde berichten

21 Thoughts to “Column: Respect(loos)”

Leave a Comment