Column: Rekkensvolksfeest, het feest van de…

…Onderlinge strijd tussen verschillende buurten. Vanaf april, mei, juni en juli begint het voor de meeste Rekkenaren al te prikkelen. Wordt er een wagen gebouwd en zo ja, hoe gaan we die wagen bouwen. Kiezen we een Rekkens onderwerp of gaan we het ver over de grens zoeken. En dan is het zo ver. De laatste paar weken voor de beruchte woensdag en donderdag. Je merkt de spanningen toenemen bij de fanatieke Rekkenaren. Vrouw en kinderen komen op de tweede plaats want de wagen die moet klaar. Maandag en dinsdag de hele dag bij elkaar op de lippen om de wagen te beplakken met bloemen voor 2 dagen optocht.

…Radio Rekken of wel Firma Tam Tam. Een paar vrijwilligers achter de microfoon die plaatjes draaien en lekker lullen. Hoe later het wordt, hoe minder serieus. De plaatjes worden weer als vanouds aangevraagd, en verschillende mensen worden er elk jaar weer standaard doorheen geveegd. Dat is toch schitterend. Een klein dorpje met een eigen radio zender, het lijkt wel 1945. Met z’n allen in een kleine ruimte luisterend naar de radio wachtend op dat ene bericht. “Ook moeten we een plaatje draaien voor…. Schitterend.

…Feesttent, vogelschieten, bier, patat, vis en muziek. Hoeveel geld zou een Rekkenaar gemiddeld uitgeven op woensdag, donderdag en vrijdag aan eten en drinken? Wie kan dat zeggen? Een broodje saus met hamburger voor 4,50 is toch niet normaal. Een heerlijk visje, tenminste als je goed wat bier achter de kiezen hebt, is het een fantastisch visje. Heb je geen bier op, dan kan het visje ook wel eens niet zo lekker smaken. Het viswijfje moet aardige schubben hebben om ’s nachts in Rekken vis te gaan verkopen. Wie schreeuwt niet tegen haar later in de uurtjes? Wie heeft haar nog nooit viswijf genoemd laat in de uurtjes? Wie gooit er niet met vis laat in de uurtjes? Of wie heeft ooit een paling gejat en achter zijn broek gestopt later in de uurtjes?

…Donderdag middag 14.00 uur. “Wim Bentsink, schieten! “Johan Stomps, schieten!” fantastisch. Hoe later het wordt hoe drukker het wordt bij het vogelschieten. Elk jaar weer de zelfde uitspraken: “Oehhh”, “Hij houd hem er langs”, “Hierna gaat ie eraf”. Dan Harry Nijhof met het laatste schot en jaaaaa. De buurt kan eindelijk wel een keer een feestje vieren. Op de banken door de tent en luidkeels toegezongen door de Rekkenaren. Onder begeleiding van de band “Whotnix”, nou inderdaad dat wordt ook niks. Pa en ma die de kinderen droppen op het feestterrein en lekker een drankje nuttigen in de tent.

Kortom het feest van Rekken. Met elk jaar wel veel hoogtepunten maar ook natuurlijk de dieptepunten. Wagens die (te) hoog eindigen maar ook wagens die (te) laag eindigen. Paar dagen mooi vrij gehad en weer wachtend op het volgend Rekkens volksfeest.

Wordt vervolgd…..

Roy Breukers

Gerelateerde berichten

19 Thoughts to “Column: Rekkensvolksfeest, het feest van de…”

Leave a Comment